Setrvačnost u fixní modality (Štír a Vodnář)

04.02.2018 00:59


Toto je vlastně první část, blíže popisující Vodnáře a Štíra.

V druhé části bych se měl zabývat koloběhem života, ve kterém popíši roli živlů v procesu růstu, sebehodnocení, prohlubování vztahů a seberealizaci. V rámci toho bych vysvětlil jak je to u Býka a Lva.

Obecné pojednání o modalitách je zde:
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Druhý díl je zde:
Setrvačnost u fixní modality (Býk a Lev)
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…
 


ČÁST I - VODNÁŘ A ŠTÍR
 


FIXACE ŠTÍRA

S vaším domovem jsou spjaté vaše osobní zážitky. Přijdete-li o domov, tak to nějakou dobu trvá než se s tím psychicky vyrovnáte. Vaše emoce vyplývají na povrch, i když jste už v jiné životní situaci. Začínáte novou životní fázi. I když získáte nový domov, budete občas nostalgicky vzpomínat na ten starý. Bude se vám vybavovat co jste byl/a zvyklý dělávat. Budou se vám zdát sny, že jste jinde. Tato modalita vyjadřuje psychickou fixaci na věci, které vám jsou známé (takovouto fixaci můžeme analogicky vztáhnout na 8. dům). Podobně je to i s partnerem nebo velmi blízkým člověkem, na kterého jste si zvykli. Po rozchodu není snadné dostat ho z hlavy, přestat na něj myslet a to dokonce i když už se nacházíte v nové fázi, máte nového přítele. Chcete být věrní jednomu, ale na toho druhého ještě stále myslíte vlivem setrvačnosti paměti a duševních pocitů. Vaše duše ještě setrvává v minulosti a jen pomalu se přizpůsobuje nové situaci.

FIXACE VODNÁŘE

Pevná modalita ve Vodnáři vyjadřuje, že si člověk váží přátelství, má úctu k lidem. Vodnáři usilují o udržování přátelství, udržování přátelských vztahů. Přátelství je pro ně všechno. Chtějí usilovat o prohlubování přátelství. Přátelství má pro ně větší hloubku a hlubší význam než u Blíženců, kteří jsou víc povrchní a víc zaměření na sebe, protože u Blíženců jde o proces sebehodnocení pomocí druhých lidí. U Vodnáře má větší hloubku přátelství. Jde tam o rozměr lidskosti a přátelství. Přátelství a vstřícnost k lidem dává smysl jejich životu a proto to chtějí udržovat.

Vodnářská náklonnost vzniká už tam kde jste zvyklý potkávat jedny a ty samé lidi. Třeba je ani neznáte, nemusíte s nimi nutně mluvit, ale víte, že vždy ve stejný čas daná osoba bude stát na autobusové zastávce, pojedete s ní autobusem, nebo ji potkáte na obědě.

Přátelství vzniká tak, že se nejdříve s lidmi stýkáte například v práci. Začínáte si zvykat na jejich přítomnost. Sdílíte spolu určité prožitky a můžete se na ně spolehnout. Druhý den se těšíme je zase uvidíme. Když by dotyčný najednou nepřišel do práce, scházel by vám a mohli byste se cítit sami. Bylo by to pro vás najednou jiné. Někteří lidé jsou tak fixováni, že pokud najednou přijdou o kolektiv na který byli zvyklý, špatně snáší pracovat zcela samostatně nebo mezi úplně jinými lidmi. S novými lidmi máme taky problém. Duše, která si zvykla a začala důvěřovat lidem kolem nás by chtěla být s těmi lidmi, kteří tu nejsou a to se projevuje například steskem.

ROZDÍL MEZI FIXACÍ ŠTÍRA A VODNÁŘE

Fixace Štíra vyjadřuje důvěrné vztahy, osobní přístup k velmi blízkým věcem nebo vzpomínky na ně a pocity s tím spojené. O těchto věcech se nesvěřujete každému na potkání. Pro Štíra je to fixace na mnoho maličkostí, které mu přirostli k srdci. Může to být citová fixace na dům, na auto či motorku, na domovinu, na byt, citová fixace k fotografiím nebo suvenýrům z dovolené, na dárky od vašich nejbližších, na sbírku nebo na hračku z dětství. Děti jsou velmi fixované na svoje hračky. Když mi hračku vezmete obvykle začnou plakat. Samozřejmě nesmí chybět citová fixace na partnera.

Vodnář je fixován na přátele, ale nejsou tam zdůrazněné city. Je tam určitá míry důvěry spíš neosobního rázu. Je tam porozumění a tolerance či respekt k protějšku a zároveň trocha opatrnosti. Sdílení má poněkud povrchní úroveň. Člověk má svoje hranice, které ale je možné časem pozvolna posouvat. Člověk má tendenci mluvit jen o tom, co ho ukáže v dobrém světle. Mluvit o strachu, smutku, depresích a špatných náladách by pro Vodnáře bylo neobvyklé. U Štíra by člověk očekával až neomezeně velkou důvěru vůči svému partnerovi nebo osobě, která je mu velmi blízko. Sdílení u Štíra je hlubší než u Vodnáře. Sdílení u Vodnáře je spíše do šířky co se pestrobarevnosti týče, kdežto u Štíra do hloubky co se důvěrnosti týče. Setrvačnost u Štíra se projevuje v důvěře, kterou si vypěstoval v rámci důvěrného vztahu.

Pro zdůraznění rozdílu uvedu zde příklad zpěvačky Lucie Bílé, která sice nemá planetární obsazení Vodnáře, ale má hojně obsazený 11. dům (Slunce, Merkur, Mars, Satrun), který k Vodnáři analogicky navazuje. Ačkoliv tato zpěvačka na veřejnosti a v televizi působí velmi přátelsky až otevřeně, o svých osobních a intimních věcech zcela pochopitelně nemluví na veřejnosti. Takže ať už se na veřejnosti potká s kýmkoliv, bude vděčná za přátelství, vždy tam ale zůstane určitý osobní až profesionální odstup.

Druhou slavnou osobností je Jiří Kájinek. Mimochodem, oba mají Lunu ve Štíru. Tento protagonista ve svém horoskopu vůbec nemá obsazené znamení Vodnáře a z 11. domu má pouze Mars v Raku. Dále Venuši v Rybách a Ascendent ve Lvu (konj. Uran). Jeho vystupování na veřejnosti se mi zdá osobnější než u Lucie Bílé, která si udržuje větší odstup pokud jde o osobní věci (vztahy apod.).

Rozdíl mezi Štírem a Vodnářem je v tom, že Vodnář nemá zapotřebí vytvářet si citovou vazbu k maličkostem jako u Štíra, protože ten se nad tyhle věci povznáší. I když přijdeš o domov, důležité je že jsou všichni zdraví. Určitě v něm vzbudí soucit i to, když blízký člověk přijde o domov nebo o práci a chce mu osobně pomoci. Zkrátka se dovede lépe povznést nad materiální maličkosti, protože k materiálním věcem nemá tak hluboký až sentimentální vztah jako Štír. Naopak, s čím se hůře vyrovnává, pokud vidí že z jeho života mizí přátelé, ke kterým si vytvořil vazbu. Nevadí pokud někdo odjede na pár let do ciziny, ale zasáhne ho pokud se dozví že ten člověk zemřel. Ono to je možná i důvodem proč Vodnář nerozšiřuje hranice přátelství až do takové hloubky, aby vznikla fixace na osobní úrovní. Protože by se mu pak mnohem hůře vyrovnávalo se ztrátou těch lidí. Štír sice má fixaci na pár lidí, ale je to opravdu jen málo, ke kterým má plnou důvěru. Vodnář má blízko ke všem lidem už proto, že na lidech vnímá nejen dobro ale i zlo, ale má pochopení pro lidské nedostatky a odpuštění mu není cizí.

SHRNUTÍ ROZDÍLŮ V SETRVAČNOSTI VODNÁŘE A ŠTÍRA

Vodnář je fixovaný na kolektiv; na vztahy, které se utváření v rámci kolektivu. Příkladem kolektivu může být třída, vztahy ve třídě. Vodnář má rád celou třídu. V případě ztráty někoho kdo patřil to tohoto kolektivu ho taková ztráta zasáhne víc, než by to zasáhlo Štíra. U Štíra je fixace na věci a lidi, kteří jsou v jeho nejbližším soukromém kruhu. Jsou to záležitosti, které nám opravdu moc přirostli k srdci, takže pokud jde o lidi, kteří jsou za hranicemi jeho soukromí není důvod jejich ztrátu nějak zvlášť prožívat. Setrvačnost Štíra vyplývá ze zvyku na některé lidi. Tato setrvačnost je určena minulou zkušeností a určuje naše očekávání nebo radost, že toho člověka opět potkáme. Pokud naše očekávání není naplněno, můžeme cítit zklamání a radostné očekávání může opadnout. Štír si ani nemusí uvědomovat hloubku toho pouta k blízké osobě, ale v případě, že ji ztratí najednou to začne prožívat. U Vodnáře bych očekával větší přizpůsobivost. Když zjistíte, že vaší kamarádku přesunuli na jinou pozici a už se nevídáte, dokážete si rychleji vypěstovat vztah s jinou kamarádkou. Jenže u Štíra taková přizpůsobivost není, protože pouto je hlubší a nalezení nové důvěry k jinému člověku trvá déle.
 


Pokračování článku (2. díl) je zde:
Setrvačnost u fixní modality (Býk a Lev)
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…