Rozběžný kvinkunx - Vztah k ideálům a autoritám

21.02.2018 18:36

Roli zde hrají osobní ideály - zapadá do toho situace kdy člověk má ideál, představu o tom jak by měli věci vypadat (touha po dokonalosti - např. větší kvalitě informací, větší kvalitě práce, větší důslednost, apod.). Kvinkunx v sobě nese obraz toho vztahu mezi Pannou a Kozorohem, resp. mezi 6. domem a 10. domem. Představme si jedince jako poctivého žáka, který má rád školu a vzhlíží k učiteli jako k autoritě, protože ví, že učitel má hluboké znalosti. Učitel se pro tohoto žáka stává respektovanou osobou, protože ví a umí a dokáže uspokojit dětskou zvědavost.

Ve vztahu k autoritě, si jedinec zvykl na určitou kvalitu výkonu, který očekává od autority. Je to sobecká závislost, protože žák se chce něco naučit a zdokonalit se, čímž si zajistí cestu k postupu ve sociálním žebříčku. K přijetí autority, je třeba najít nějakou kvalitní vlastnost, kvůli které k ní mohu vzhlížet.

S tímto ideálem a očekáváním jsou tedy spjaty vyšší nároky na druhé lidi a vnitřní pnutí, pokud lidi toto očekávání nesplňují. Dotyčný má potřebu najít vzor, takže hledá tu správnou osobu, která zná a umí. Opět čeho se nároky týkají bude blíže určovat dům v němž se planeta nachází.

Nenaplněné očekávání, které máme ve vztahu k druhým lidem, jsou zdrojem rozčarování, které symbolizují vlastnosti kritické Panny. Způsob jak se bude projevovat rozčarování bude záviset na konkrétní planetě v konkrétním znamení.

 

Oblasti působení

Dráždivým podnětem pro osobu s kvinkunxem je povrchnost nebo lehkovážnost, kterou shledáváme u druhých, ohledně přístupu k věcem týkající se dané oblasti (domu, ve kterém se aspekt nachází). V podstat máme 4 oblasti, kterých se může tento kvinkunx týkat:

1) práce, povinnosti, svědomitost nebo také hloubka znalostí, zkušenosti, technické myšlení, hlavně analytické myšlení

2) city, empatie

3) vztahy s lidma a komunikace, sociální inteligence, schopnost mít široký přehled informací, rychle se rozhodovat, ale absence hlubších znalostí

4) cílevědomost - člověk ví co chce a umí toho dosáhnout, umí si to prosadit, vůdčí schopnosti, schopnost být sám sebou, osobní charisma, schopnost proniknout do podstaty problému

Velmi stručně shrnuto, jedná se o živly: 1) země, 2) voda 3) vzduch a 4) oheň.

Řešení tlaku

Pokud jde o situaci, kterou nemůžeme změnit je jediné řešení smíření se situací. Protilehlé znamení nám napovídá, jako vlastnost potřebujeme rozvinout a co musíme pochopit, abychom získali klid. Například je-li kvinkunx v panně, měl bych pochopit a uvědomit si, že musím přijmout druhé takové jací jsou, protože je nemohu změnit. Každý se snaží rozvíjet takovou část své osobnosti a takové vlohy, se kterými si narodil. Je-li někdo výrazně racionálně a analyticky vyvinutý, bylo by dost najivní očekávat u něj výraznějí míru citového rozvinutí.

Je to v souladu s fyziognomií. Uvedu příklad. Podle fyziognomie nám říká, že když má osoba výrazně jemné rysy v obličeji, zakulacený tvar obličeje, velké oči, nižší kulaté čelo a širší silnější rty, je to osoba jemná citlivá, ohleduplná, poddajná, která nemá ráda konflikty, je velmi vřelá, laskavá, pečující, se zájmem o druhé. Má tedy dobře rozvinuté sociální schopnosti. Na druhou stranu pokud máte člověka, který má obrysy spíše rovnější (více rovných línií v obrysu obličeje), vysoké čelo jdoucí dozadu, menší oči, střední nebo menší rty, je to právě opak předchozího typu. U něj bude rozvinuta schopnost racionálního myšlení na úkor citovosti. Tím není řečeno, že není možné nakombinovat rysy oboje, ale pak to bude kombinované - zkrátka ty rysy se nemohou vyskytnout oba současně. Vždy je to buď, anebo, anebo něco mezi. Stejný princip tedy platí i v astrologii. Odpověď na to jak řešit tlak je tedy snažit se vžít do života toho protilehlého znamení. Uvědomit si, že i my máme stejné potřeby jako to protilehlé znamení, jen si to neuvědomujeme.

Příklad budiž v situaci kdy kvinkunx indikuje, že máte chuť předělat druhého člověka podle svých představ. Když ne předělat tak alespoň zkritizovat. Například v situaci, kdy se vám dotyčná osoba svěří s tím, že ráda vyrábí porcelánové výrobky. Můžete reagovat tak, že je to sice hezké, ale nepraktické a je ji to k ničemu, protože to nedokáže prodat. Jinými slovy, mrhá časem na blbosti a měla by se raději věnovat něčemu jinému. Ovšem, kvinkunx nám prozrazuje, že bychom měli toho druhého člověka akceptovat takového jaký je, s tím co má rád. Měly bychom přijmout jeho cestu, jeho volbu. Tak samo bychom to chtěli, kdyby šlo o nás. Řešením je tedy přijetí osoby nebo přijetí životní situace, že to tak je a nelze to změnit. Není to o tom, že bychom měli vždy zaujímat fatalismus, ale o tom, že bychom měli přijmout toho druhého takový jaký je. Tím bychom vyřešili problém frustrace z nespokojenosti.

Jiným příkladem budiž situace, kdy si zaplatíte produkt či službu, ale s výsledkem nejste spokojeni. Tato situace odpovídá kvinkunxu umístěném v Panně. Řešení opět nalézáme v protilehlém znamení (v Rybách). Můžete například zaujmout postoj, že peníze nejsou vše.

Reagovat nebo diskutovat o tomto tématu můžete zde:

Rozběžný kvinkunx - vztah k ideálům a autoritám