Modality

04.02.2018 00:57

Důležité pro pochopení živlů. Každá modalita má přiřazená 4 znamení.

KARDINÁLNÍ MODALITA

Vykazují určitou míru soběstřednosti. Touží po seberealizaci, chce prosazovat svou individualitu, ale taky chce chránit svá citlivá místa, chránit svou identitu. Potřeba seberealizace: chce budovat něco svého, má potřebu se se prosadit. Pokud se mu to nedaří projeví se to v každém znamení jinak.

Potřebuje mít prostor pro vlastní uplatnění. Potřebuje mít věci pod kontrolou a k dispozici. Neboli přímý přístup k tomu co využívá a potřebuje k životu či k seberealizaci.

Je ohnivého živlu a oheň vyjadřuje potřebu uplatnění. Oheň je proces růstu, proces budování sebedůvěry a sebevědomí. Bez sebevědomí, není žádného růstu. Spalování je výsledkem chemické reakce tří živlů: země (půda, stromy, dřevo) + voda (důvěra) + vzduch ... a produktem je pochopitelně teplo a světlo nutné k životu. To blíže vysvětlím v článku o koloběhu života.

PEVNÁ MODALITA

Důležitou roli zde hraje KONTROLA, sebekontrola, pevné přesvědčení, sebedůvěra, NEZÁVISLOST (nechtějí být závislí na druhých), ODDANOST a loajalita. Mají potřebu na něčem lpět, neustupovat, ale zároveň v něčem si udržet odstup, protože mám něco co je vlastní jenom mně, a to si nenechám vzít. Mají pevnou vůli, ale je těžší je "nastartovat" nebo aby sami něco iniciovaly (Lev bude asi trochu výjimka, neb je ohnivé znamení).
Pevná modalita zahrnuje tvůrčí, inspirativní aspekt. U Štíra je to poněkud zvláštní, protože se tam mísí destrukce a počátek nových věcí (tak jako když vypálíte les - smrt starého; časem v něm začne růst nový život; k tomu abychom mohli očistit svou duši, musí v nás nejdříve zemřít staré já; nenávist a ublížení musí vystřídat odpuštění, abychom našli něco nového - svobodu ducha a lásku; takže u Štíra je ten tvůrčí princip velice záhadný a zvláštní). Loajalitu a oddanost u Štíra bych chápal jen na úrovni partnerských vztahů. Podobně u Býka a Lva hlavně v partnerských vztazích. U Vodnáře mám za to že loajalita je spíš na bázi přátelství, a oddanost na bázi ideálů, jinak v případě partnerství či manželství i tam.

Ve všech fixních znameních je cítit potřeba úcty, potřeba toho být v očích druhých tím kdo je vážený a také rozlišování toho, kdo je hoden vaší přízně.

Klíčovou vlastností všech pevných znamení je SETRVAČNOST, tedy něco jako lpění. Setrvačnost Býka jsou zvyky. Staré vzorce myšlení a jednání. Když přejdete do nového vztahu, musíte přizpůsobit své jednání novému partnerovi. To samé ohledně práce. Dále sebehodnocení poskytované nám díky hodnocení druhých. To nám pomáhá posilovat naše sebevědomí či lépe řečeno důvěru v sebe sama. Díky tomu pak můžeme růst (růst je živel oheň, proces spalování a transformace). Setrvačnost Lva spočívá v tom, že člověk sám sobě potřebuje dokázat že něco umí a potřebuje se předvést, aby ho druzí ocenili a mohli si věřit. Na tom se pak staví (pyramida z cihel Země, stavba či strom, který roste živel Země). Tato setrvačnost Lva to je důvěra sebe sama, která právě vychází jednak ze sebehodnocení a paměti (Býk) a také z vědomí toho, co jsem už vše dokázal (vědomí svých tvůrčích skutků v minulosti). V neposlední řadě Oheň vám dává smysl života a radost ze života. Tato radost spolu se sebevědomím pak vyživuje váš další růst. Bez sebedůvěry nemůžete dál růst.
U Štíra jde o lpění na minulosti, přesněji řečeno jde o setrvačnost citů a vzpomínek na věci a lidi nám nejbližší. Člověk musí ovládnout své city, tak jako se plavec učí plavat, aby ho intenzivní city nezničili (nenávist může spálit, smutek a deprese vás může utopit - dostat do blázince). U Vodnáře je to fixace na přátele. Vodnář potřebuje budovat přátelství, kteří mu jsou oporou. Fixace či setrvačnost zde spočívá v tom, že si zvykáte na lidi, které pravidelně potkáváte a začnete se na ně těšit. V tom jsou vám pak oporou.

PROMĚNLIVÁ MODALITA

Sounáležitost, užitečnost (moje), smysl života
Potřeba sounáležitosti, potřeba cítit, že k něčemu jsem, pro něco žiji, k něčemu byl můj život platný, někomu jsem pomohl - mám z toho dobrý pocit.

Zařazení ve společnosti, schopnost/možnost poznat že ve společnosti mám své (nenahraditelné) místo a že má smysl, abych byl součástí společnosti, tj. měl přínos pro druhé. Proces začleňování do společnosti.

třídění, ujasňování, zhodnocování, hodnocení

Touha po dokonalosti.
Blíženci, Panna, Střelec i Ryby mají společnou takovou vlastnost, která je v principu vyjádřená planetou Jupiter. Jedná se o to, že všichni v určitém smyslu hledají "dokonalost" - slovem dokonalost jsem nahradil složitější definici, který by zněla asi takto: snaha dosáhnout "všeho". Tak Blíženec by nejraději znal vše a poznal všechny lidi kolem sebe, proto tak intenzivně čte a komunikuje. Panna by byla nejraději, kdyby dokázala vše zpracovat do detailu (je to honba za dokonalosti, ve vykrystalizované formě je to perfekcionismus); podvědomě je vystresovaná z toho, že mohla něco přehlédnout, nebo že její úsudek při výběru nebyl dokonalý, mohla udělat chybu. Proto je také závislá na hodnocení druhých, kteří ji potvrdí, že výsledek je skvělý, perfektní, bezchybný. Střelec si zase touží užívat života a poznávat svět - je tolik věcí na světě co by chtěl poznat a zároveň podvědomě ví, že není schopen poznat všechny možnosti. Příklad, vystřídá za život 20 partnerů, ale nikdy nezakusí dlouhodobý vztah/manželství na celý život. Ryby touží vycházet se všemi lidmi a být u všech oblíbený/á. Je to touha po harmonii na světě. Chtějí být se vším v harmonii podvědomě, vnitřně, na rozdíl od střelců, kteří chtějí všechno obejmout zvenku.

Podobnou analogii můžeme najít ve Lvu, trigonu 120°, touží po dokonalosti, ale vztaženo jen na něj.