Kvinkunx v nativitě IV - Pohled 3. - řešení problému

04.02.2018 00:49


Pokračování ke kvinkunxu.

První díl na téma kvinkunx:
Kvinkunx v nativitě I - Úvod
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Druhý díl:
Kvinkunx v nativitě II - Pohled 1. - pohled oběti
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Třetí díl:
Kvinkunx v nativitě III - Pohled 2. - potřeba komunikovat
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…
 


KVINKUNX 150° - honba za dokonalostí

Při posuzování situace, člověk vychází ze svých osobních zkušeností a postojů. Člověk chce dosáhnout ideálního stavu, zneklidňuje ho, když věci nejsou dokonalé, tak jak by měly být, tak jak by měly správně fungovat. S tím je spjatá i potřeba kontroly situace, ve smyslu dohledu, poukázání na nedostatky nebo rizika. Touha po nápravě situace, po odstranění chyb, kladení vyšších nároků. Nikdy není spokojen, nikdy to není dokonalé.

Ochota k sebekritice; člověk je ochoten si připustit svoje vlastní nedostatky. Kontrola nad sebou. V první řadě člověk má očekávání sám od sebe a až potom od druhých (nebudu od druhých chtít co sám neovládám - už proto že by to pak oni mohli chtít po mě).

- Aplikační kvinkunx rozběžný: Člověk prožívá potřebu změny. Je puzen k akci a jednání. Věří, že změna má smysl a je nutné ji provést. Kladení konkrétních požadavků. Není smířený se stavem věcí.

Člověk vydává energii, soustředí své síly směrem k druhým. Má vytrvalost. Zaměřuje svou vytrvalost na dosažení cíle, kterým je buď pochopení situace nebo změna vnějších podmínek. Intenzitní aspekt, ve kterém si člověk dokazuje, že na to má. Touha po dosažení cíle je potřeba po seberealizaci, sebeutvrzení že mám pravdu a něco dovedu. Proto tento aspekt znamená, že člověk se stále za něčím honí - v rámci oblasti, které se to týká, je to člověk akce. Takže člověk se celý život za něčím honí, za nějakým cílem, který je dost možná nenaplnitelný nebo se ho povede naplnit až velmi pozdě. Přeci jen realizace tohoto cíle není snadná nebo sebe prosazení není lehké.

- Separační kvinkunx rozběžný: Stále touží po nápravě nedokonalého stavu, ale je smířený s tím, že to nemůže změnit. V člověku převládá rezignace nebo negativní myšlení, pocit, že člověk nemůže ovlivnit systém. Myšlení je sice negativní, ale není zde napětí jako u aplikačního kvinkunxu. Není zde potřeba problém řešit, leda, že by druhá strana sama měla o řešení zájem.
 


KVINKUNX 210° - prožívání rozdílů

Člověk intenzivně vnímá pocity dané rozdíly mezi dvěma lidmi, prožívá problémy v soužití dvou rozdílných osob nebo se člověk ocitá v situaci, která není zrovna pohodlná a otázkou je jak dlouho člověk vydrží snášet nepříznivé životní podmínky. Ukázalo se totiž, že se protistrana nemůže dlouhodobě přizpůsobit. Jsou jen dvě možnosti, buď se změní podmínky nebo nakonec jedinec odejde (rozluka dvou spolupracujících osob). Vymezení se, vyhranění se vůči problémové situaci. Člověk ví co chce, má to už ujasněné. Člověk je dostatečně zkušený na to, aby dokázal rozpoznat situaci, ve které druhá strana nechce spolupracovat či přizpůsobit se. Člověk se zaměřuje na problém protistrany. V této fázi jde o realizování či aplikování toho co je nutné pro vzájemnou spolupráci a soužití. Člověk očekává změnu od druhého člověka, od kterého očekávám spolupráci nebo spoluúčast (očekávám, že nezradí mou důvěru; že mi vyjde vstříc, že mi oplatí mou loajalitu). Chce prosadit svou vůli a převzít kontrolu nad situací. Kontrola má vést k tomu, že druhá strana se přizpůsobí vaším požadavkům.

- Aplikační kvinkunx doběžný: Je to aspekt velmi intenzivní, situace emočně náročná minimálně pro zrozence. Člověk doufá, ve změnu vnějších podmínek tak, aby bylo možné dále pokračovat ve spolupráci či vzájemném soužití. Je to boj o výdrž a poznávání vlastních limitů. Je to o poznávání partnera nebo spolupracovníků či spolubydlících, poznávání důvěryhodnosti a jeho či jejich ochoty spolupracovat (přizpůsobovat se). V tomto aspektu je znát váhavost, nerozhodnost, protože člověk zvažuje co může ztratit a co získat. Je to rozhodování mezi něčím duchovně cenným (důvěrou, láskou) a (samostatností, svobodou).

Změnu požadují po druhém. Sklon určovat co dělat a jak by to mělo vypadat.

- Separační kvinkunx doběžný: Člověk má sklon situaci vzdávat, menší trpělivost, rychlé řešení, sklon k úniku z nefunkčního vztahu či nefunkční spolupráce, radikální řešení. Člověka moc nezajímá názor protistrany, staví ji před hotovou věc; nekompromisně. Člověk upřednostňuje volnost a naplnění své potřeby po štěstí, takže pokud spolu dva nevychází, pak je nejsnadnější z nefunkčního vztahu odejít. Je zde prvek jasné mysli, samostatného rozhodování. Snadněji se vyrovná s problémem než protistrana, která nebyla schopna se rozhoupat k řešení situace. Jen v situacích, kdy se opět střetává s danou osobou, ke které chovala silné citové vazby (či se opět ocitá v podobné situací vyvolává to silnou citovou odezvu). Nakonec ale rozchod znamená definitivní řešení. Nevstoupí dvakrát do stejné řeky. Problém s odpuštěním, neboť dotyčná osoba má vyhraněný postoj a vidí spíš jen ty špatné stránky, ty dobré vzpomínky potlačila a vymazala již v době rozchodu, aby to šlo snadněji. Tedy i přes zdánlivé vyřešení problému, v člověku zůstane stopa zrady nebo zklamání, která ho ovlivnila. Je tu dost možná polarizace a štěpení jako důsledek negativní zkušenosti - vidíte jen ty zlé a špatné stránky dotyčného člověka nebo jen ty zlé aspekty z dané situace, které jste si po rozchodu odnesli. Ti kdo mají slabou vůli a nízkou vytrvalost mohou snadno zažít zklamání.