Kvinkunx v nativitě - díl I - úvod

04.02.2018 00:39


Úvod k separaci a aplikaci planet je zde https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Přehled všech dílů:

První díl na téma kvinkunx:
Kvinkunx v nativitě I - Úvod
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Druhý díl:
Kvinkunx v nativitě II - Pohled 1. - pohled oběti
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Třetí díl:
Kvinkunx v nativitě III - Pohled 2. - potřeba komunikovat
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…

Čtvrtý díl:
Kvinkunx v nativitě IV - Pohled 3. - řešení problému
https://diskuze.najdise.cz/prispevek…
 


KVINKUNX - hodnocení

1. KVINKUNX - NEPOPULÁRNÍ ROZHODNUTÍ

Nepopulární rozhodnutí a nátlak, který činí jedinec s kvinkunxem na svého partnera či spolu-vrstevníky, má negativní vliv na atmosféru a vztahy s okolím, neboť se vytváří napětí. Konkrétní charakteristika způsobu jednání už bude záviset na planetě a na znamení v kterém se planeta nachází, například Venuše či Merkur ve Vahách, by měl být smířlivější, kdežto Mars v Beranu neodbytný, přímý. Merkur v Panně pak zase bude situaci řešit kriticky. Dále závisí na stupni vývoje jedince, zda např. Saturn v Panna dokáže uplatnit alespoň určitou míru pozitivního hodnocení, před tím než začne tlačit na své okolí, aby provedlo změnu. Během časového horizontu se pak vztahy vyvíjí hůře nebo lépe, a časem se lidi zcela rozejdou v případě nefunkčnosti vztahu nebo se stmelí do lépe fungujícího celku.

2. ROZBĚŽNÝ KVINKUNX V POROVNÁNÍ S TRIGONEM

Rozdíl mezi rozběžným a doběžným kvinkunxem je v tom, že rozběžný kvinkunx vidí smysl toho co dělá, touží dotáhnout věcí do konce, je nabuzený a motivace mu neschází. V porovnání s trigonem 120°, kde člověk pracuje jen když ho práce baví a nepředstavuje pro něj příliš velkou oběť, rozběžný kvinkunx nevede k úniku ze situace, ale touží změnit podmínky, které nevedou k dosažení cíle.

3. ROLE ROZBĚŽNÉHO KVINKUNXU V PROCESU SEBEHODNOCENÍ

Navíc zde na nevědomé úrovni probíhá sebehodnocení, protože člověk si chce dokázat, že dokáže danou situaci vyřešit, zvládnout a dotáhnout to konce. Upevňování pohledu na sebe sama, svého sebevědomí, na to jak člověk hodnotí sám sebe. Proto člověk celý život o něco usiluje, protože si chce potvrdit že to dokáže. Sebehodnocení ale není přímo motivací, je to vedlejší produkt, který člověk časem získává jako schopnost nabytou díky potřebě řešit problémy vzájemného soužití a spolupráce.

Toto sebe-utvrzení nás má utvrdit v našem společenském postavení, tedy v tom jak vnímáme sami sebe v rámci společenského života. Člověk se svým jednáním přesvědčuje o své jedinečnosti a hlavně užitečnosti pro druhé.

4. ROLE DOBĚŽNÉHO KVINKUNXU V PROCESU HODNOCENÍ DRUHÝCH

Probíhá zde vědomé hodnocení druhých. Člověk, očekává změnu od druhého a čeká zda dokáže danou situaci řešit. Poté co jsme protistranu seznámili s nezbytným řešením čekáme jestli se protistrana odhodlá situaci řešit. V časovém horizontu, pokud protistrana selže, hodnotíme ji jako neschopnou, ztrácí naši dlvěru a rozcházíme se, pokud uspěje a dokáže se přizpůsobit, pak získává naši důvěru a vztah se posiluje.

5. DOBĚŽNÝ KVINKUNX V POROVNÁNÍ S TRIGONEM

V porovnání s trigonem 240°, v doběžném kvinkunxu zvažujeme možnost úniku ze vztahu a nalezení opětovné svobody. Tam kde se nepovedlo najít vzájemnou shodu a dosáhnout osobního štěstí, je řešením rozchod. Rozchod může přinést utrpení, ale také svobodu a nové příležitosti k dosažení svých cílů a především naplnění svého osobního života štěstím. Doběžný kvinkunx ale nemusí skončit rozchodem, pokud se oba partneři dohodnou.

6. KVINKUNX V PROCESU HLEDÁNÍ DŮVĚRY

Doběžný kvinkunx se týká důvěry a víry. Aplikační - chceme věřit že to může dobře dopadnou a že situace se dá vyřešit; Separační - buďto v to už nevěříme, nebo to už neřešíme.

Rozběžný kvinkunx separační se týká spíše skepse, pesimismu a negativního myšlení (člověk ztrácí víru).