Co znamená křest v prvokřesťanském pojetí

25.10.2019 11:26

Co bible rozumí pod pojmem křest

Považuji se za křesťana. Počkejte, to není přesné. Je mnoho křesťanů a mnoho křesťanských směrů. Když se na veřejnosti řekne křesťan, lidi si myslí, že to znamená katolík, ale to já nejsem. Považuji se za učedníka Ježíše Krista, protože Ježíšovo učení bylo založeno na tom, že se Ježíšovo učení předává u jednoho učedníka na druhé. Není k tomu třeba žádná církev, jen víra a skutečný vztah s Bohem, Otcem, Synem a Duchem Svatým. Považujte mě tedy za někoho, kdo takový vztah má a toto učení mu bylo předáno. Pojem učení však nechápejte ve smyslu teoretickém, je to spíš "řemeslo", než čistá pouhá teorie. Nejsem teolog jako Halík - a vůbec, Halík toho nepovažuju za učedníka Ježíše Krista, spíš jen za myslitele, filosofa a mluvku, který absolutně, ale absolutně nepochopil podstatu Ježíšova učení.

V dnešním článku bych vám chtěl vysvětlit co znamená pravý křest, co znamená opravdický křest, ne to co z něho udělala katolická církev jako pocákání vodou. Vše má kořeny v judaismu, kde byl rituál očisty celého těla. Při tomto rituálu se věřící žid ponořil celým tělem do vody, která byla v bazénu, kterému se říkalo a dodnes říká micvé (plural micvót). Tyto bazénky se nachází po celém Jeruzalémě, protože jsou zachovány jako archeologické vykopávky až dodnes, takže víme, že to není jen nějaké vymyšlené náboženství, ale že tomu tak skutečně bylo. Ježíš mluvil aramejsky, ale okolí římské mluvilo řecky a latinsky. Používalo se nářečí koiné. Podle mého názoru a z toho co jsem slyšel od rabína Mendela, aramejština je velmi blízká hebrejštině. Jelikož tenach, tedy Starozákonní bible je zapsán v hebrejštině, Ježíš určitě uměl i hebrejsky. V bibli jsou zmínky, že četl z tenachu. Osobně dost inklinuji k judaismu a z toho důvodu rád používám slova jako tóra (prvních pět knih Mojžíšových) a tenach. Takže Ježíš byl žid, učedníci byly židé a řídili se židovskými zvyky. Řecky se ale začalo mluvit o baptisma (βάπτισμα) (křest - různě se so skloňuje jako baptismati; křtím se řekne baptizó). V řeckém významu tedy toto slovo znamená koupat, omývat, ponořovat, ponořit - ale pro výklad je nutné zachovat židovský kontext chápání toho slova. Navíc kontext v rámci evangelií je jednoznačně takový, že nešlo jen o obyčejné koupání omývání, ale o ponořování do vody. Například čteme, že Jan křtitel křtil vodou k pokání: βαπτίζω ἐν ὕδατι εἰς μετάνοιαν (baptizó en 'ydati ejs metanojan).

Dva druhy křtu

Důležité je pochopit roli Jana Křtitele. Byl to prorok, který ohlašoval příchod Ježíše Krista a vyzýval ostatní židy, aby činili pokání. Slovo pokání neznamená jen změnu mysli, ale úplné obrácení od hříchů. Znamená to, že člověk úplně změní svůj život, tzn. opustí starý způsob života, který toho člověka přivede mezi jiné lidi v důsledku toho, že přestanete hřešit. Tak například opilec přestane chodit do hospody, protože přestane pít alkohol, přestane nakupovat alkohol a nechodí na ta stejná místa kam chodil kdysi. Ty lidi, které kdysi potkával už nepotkává, protože se seznámil s jinými, kteří ho motivují lepší a kvalitnější způsob života. Zde jsem vlastně popsal co má být jádrem církve - církev, ve své podstatě je komunita lidí, kteří drží spolu, pomáhají si a motivují se k tomu, aby nehřešili, ale aby vedly plodný a užitečný život. Tato církev si však jako hlavní motivaci a směr klade Boha a Boží měřítka k posuzovaní dobra a zla. Pokání tedy znamená odvrácení od hříchu, změna života... Toto učil Jan křtitel, ale v bibli se pochopitelně blíže informací o tomto jeho učení nedozvídáme, ale vyplývá to z podstaty toho co víme o všech biblických prorocích, totiž že nabádali lidi, aby radikálně změnili svůj život a přiblížili se k Bohu.

Další kapitola křtu se týká Ducha Svatého, který Ježíš přislíbil všem učedníkům, kteří jsou pokřtěni ponořením do vody:

Skutky apoštolské 1:4  A když je shromáždil, přikázal jim, aby neodcházeli z Jeruzaléma, ale aby očekávali Otcovo zaslíbení, "které jste," jak řekl, "slyšeli ode mne; neboť Jan zajisté křtil vodou, ale vy budete pokřtěni Duchem Svatým po těchto nemnoha dnech."
Zatímco křest ponořením do vody člověka spojuje s Bohem, neboť ho očišťuje od starých hříchů, ale zároveň ho zavazuje již dále nehřešit, jinak by křest byl neplatný (stejně jako smlouva, kterou nedodržujete, se stane neplatnou, když ji svévolně porušujete)... zde se mluví o křtu Duchem Svatým, který se ukládá vkládáním rukou (učedník, který byl ponořen do vody a přijmul Ducha Svatého vkládá ruce na jiného již pokřtěného učedníka a Duch Svatý se v něm usídlí).

Pavel z Tarsu vysvětluje podstatu křtu v dopise Židům

Nyní bych rád vysvětlil křest slovy apoštola Pavla. Je to zároveň vysvětlení toho co je podstatou církve:

Židům 10:21-27 "Máme také velikého kněze nad Božím domem, a proto přistupme s opravdovým srdcem, v plné jistotě víry, se srdcem očištěným od špatného svědomí a s tělem omytým čistou vodou. Držme se neochvějně vyznání naší naděje, neboť Ten, který dal zaslíbení, je věrný. Hleďme si jedni druhých, abychom se rozněcovali v lásce a dobrých skutcích, a neopouštějme naše společné shromáždění, jak mají někteří ve zvyku, ale napomínejme se, a to tím více, čím více vidíte, že se blíží ten den. Jestliže totiž poté, co jsme poznali pravdu, dobrovolně hřešíme, nezůstává již žádná oběť za hříchy, ale nějaké hrozné očekávání soudu a oheň jeho horlivosti, který má pohltit nepřátele."
Jinými slovy, pokud člověk, který byl jednou pokřtěný ve vodě (dobrovolně, ne na základě přání vašich rodičů!) i nadále hřeší, jeho obrácení k Bohu nebylo pravé a takový křest je neplatný. Musíte si uvědomit, že křest je smlouva s Bohem a dítě přirozeně nemůže uzavřít smlouvu s Bohem samo od sebe, ani ji nikdo nemůže uzavřít za vás. Děti nepotřebují křest neboť Ježíš řekl, že dětem patří Boží království!

Toto je Matrix! Aneb "Probuzení do jiné reality".

Katolíci, kteří si myslí že jsou pokřtěni, ale nebyli pokřtěni ze své vlastní vůle a nebyli ponořeni pod vodu ve jméno Ježíše Krista ve skutečnosti vůbec pokřtění nejsou. Je úplně jedno co říká katolická církev, protože tato organizace se zcela odchýlila od učení Ježíše Krista a nyní slouží satanovi k oklamávání mas. Satan si tak používá tuto organizaci, aby oddělil věřící lidi od Boha tím, že je přesvědčí o tom, že jsou spaseni a pro své spasení nemusí téměř nic dělat. Prostě se tak "narodí", protože sedmého dne jsou pokřtěni bez jejich vlastní vůle. Tímto jim satan ukradne příležitost pro životní rozhodnutí, které je nutné k tomu, aby duše člověka byla spasena od hříchů tohoto světa. Satan je podlý lhář a je velmi mazaný, takže předstírá zbožnost, ale ve skutečnosti to co katolická církev nabízí je jen falešné náboženství, které se vztahem s Bohem nemá nic společného. Není v tom žádná Boží moc, nic. Katolíci byly oklamáni něčím co se tváří jako spásná cesta ale není. Ďábel se obléká do roucha beránka, bere na sebe podobu anděla.

Pavel z Tarsu: "A není divu, vždyť sám satan se vydává za anděla světla."

Cesta, kterou nabízí Ježíš Kristus není cesta rozumová, není třeba otálet se spasením, jen je třeba se rozhodnout pro následování Ježíše závazně a nechat se pokřtít pravým křtem. Není to pojem, není to sranda, je to probuzení do jiné reality. Viděli jste film Matrix, první díl? Ve chvíli kdy Neo pozřel červenou pilulku otevřely se mu oči. Tento svět je Matrix. Dokud nespolknete červenou pilulku, kterou je křest ponořením, nic se nezmění, budete stále otrokem tohoto království a žít ve světě klamu. Možná vám to tak vyhovuje, ale nic vám nepomůže že se budete vzdělávat, když nepodstoupíte křest. Předávám vám pravé evangelium, tak jak bylo zvěstováno od počátku. Apoštol Pavel proklel všechny, kdo hlásí falešné evangelium:

Galatským 1:7 "Jiné evangelium není, ale jsou někteří, kteří vás zneklidňují a chtějí převrátit evangelium Kristovo. Ale i kdybychom vám my anebo anděl z nebe kázali jiné evangelium než to, které jsme vám kázali, ať je proklet! Jak jsme již řekli, tak to nyní říkám znovu: Jestliže vám někdo káže jiné evangelium než to, které jste přijali, ať je proklet!"

Věci, které jsou od katolické církve se neshodují s tím co je v bibli a to je důsledek jejich prokletí.

To co Apoštol Pavel a všichni apoštolové kázali bylo pokřtění o svobodné vůli. Nechápete jaký význam to má, že počátek víry v Ježíše Krista začíná křtem? Nemůžete tomu ani říkat víra, jestliže jste ještě nebyli pokřtění. Křesťanem se stanete až když se svobodně rozhodnete vyznat své hříchy, vydat svůj život Bohu a jemu se podřídíte.

Galatským 1:10  "Získávám si teď lidi nebo Boha? Jde mi snad o to líbit se lidem? Kdybych se ještě snažil líbit lidem, nebyl bych Kristův služebník! Oznamuji vám, bratři, že evangelium, které jsem kázal, není podle člověka. Já jsem ho totiž nepřijal ani se ho nenaučil od člověka, ale zjevením Ježíše Krista."

Když psal apoštol Pavel list církvi v Kolosu, psal to obráceným židům, kteří byli pokřtěni ponořením do vody ve jméno Ježíše Krista:

Koloským 2:12 "Spolu s ním jste pohřbeni křtem, jímž jste také spolu s ním vzkříšeni skrze víru v moc Boha, který ho vzkřísil z mrtvých."

Všechny ty dopisy v novém zákoně jsou určeny lidem, kteří byli ponořeni do vody, protože přesně takto se historicky křest chápe a přesně to to znamená. Pocákání nebo pokropení vodou, už jsem vám to psal, nemá vliv na spásu duše, stejně tak nemá vliv ani křest novorozeňat, protože děti jsou spaseni automaticky, dokud nezačnou časem hřešit, pak potřebují najít Krista, vydat mu svůj život a být pokřtěni o své vlastní vůli. To co káže katolická církev je totální lež, vymývárna mozků, satanovo dílo, které okrádá lidi o spasení tím, že jim namluví že jsou křesťané, ale nejsou.

Proto když Pavel píše:

Koloským 2:12 "Spolu s ním jste pohřbeni křtem, jímž jste také spolu s ním vzkříšeni skrze víru v moc Boha, který ho vzkřísil z mrtvých. I vás, mrtvé v hříších a neobřízce vašeho těla, spolu s ním obživil, když vám odpustil všechny hříchy a smazal ten soupis ustanovení, jenž byl proti nám a byl nám nepřátelský. Odstranil ho z cesty tím, že ho přibil ke kříži."

Tam se píše "vám", ale netýká se to "vás", dokud neučiníte pokání a nenecháte se pokřtít ve jméno Ježíše Krista, protože kdo nebyl pokřtěn ponořením pod vodu, není ani spasen. Víra v lež, je omyl. Nemůžete stavět svou víru na lži. Ježíš řekl: Já jsem ta Pravda, Cesta a Život a nikdo nepřichází k Otci než skrze mě. Tak já vám teď hlásám Krista. Abyste ho poznali, je nutné se nechat pokřtít ponořením pod vodu a přijmout dar Ducha Svatého, abyste byli obživeni a vedeni Duchem Svatým.

Nejdůležitější biblické učení o hříchu od Pavla je toto:

Římanům 6:3 "Nevíte snad, že všichni, kteří jsme pokřtěni do Krista Ježíše, jsme pokřtěni do jeho smrti? Jsme s ním tedy skrze křest pohřbeni do smrti, abychom tak jako byl Kristus vzkříšen z mrtvých Otcovou slávou, i my mohli začít chodit v novotě života.  Jsme-li s ním tedy ztotožněni podobou ve smrti, jistě budeme ztotožněni i podobou vzkříšení. Víme přece, že náš starý člověk byl ukřižován s ním, aby bylo umlčeno hříšné tělo, abychom již dále nesloužili hříchu.  Neboť kdo zemřel, je ospravedlněn od hříchu."

Proč mluví o smrti? Protože chceš-li být spasen a přijít do Božího království musíš se dobrovolně rozhodnout, že se vzdáš svého vlastního života a nebudeš již následovat svou vůli, ale vůli Boha, tak jak je to popsáno v bibli. To není jen metaforický nebo spirituální pojem, to je něco co skutečně uděláš tím, že vykročíš a ponoříš se pod vodu. Kdo není pohřben pod vodou, nemůže být ani vzkříšen, protože musí nejdříve zemřít to staré já.

Taky možná nechápete, že toto vše je zadarmo, co vám Ježíš nabízí teď. Nemusíte pro to dělat nic, kromě toho, že se rozhodnete ho cele následovat a to stvrdíte tím skutečným biblickým křtem. Až teprve poté se vám otevřou oči a uvidíte realitu, protože budete znovuzrození a budete mít nového ducha.

Dále Pavel pokračuje:

6:8-11 "Jestliže jsme tedy s Kristem zemřeli, věříme, že s ním také budeme žít. Víme přece, že Kristus, když byl vzkříšen z mrtvých, už neumírá, smrt nad ním už nepanuje. Neboť že zemřel, zemřel hříchu jednou provždy, ale že žije, žije Bohu. Tak se i vy považujte za vskutku mrtvé hříchu, ale za živé Bohu v Kristu Ježíši, našem Pánu."

Stále mluví k těm, kdo byli ponořeni pod vodou. K lidem, kteří činili pokání z hříchu a přestali hřešit. To znamená, že se to nedá vztahovat na ty, kteří nepodstoupili toto dobrovolné obrácení a ponoření. Vydejte svůj život Bohu, nechte se pokřtít dobrovolně, a přejdete z království temna do království světla, budeš mít věčný život a budeš patřit Bohu. To je jediná spolehlivá cesta, jak překonat zlo, které se vkrádá do vašich duší a které nad vámi přebírá kontrolu. Nenechte si vzít tu svobodu, kterou vám nadpřirozeně zprostředkuje jenom Kristus!

I kdyby si udělal/a milión dobrých skutků nebo sebe víc, když nebudeš pokřtěn/a, nepomůže ti to. Jediné co tě spasí je křest.

Ještě jedno důležité slovo je v bibli:

Skutky apoštolské 2:38-39  Petr jim tedy řekl: "Čiňte pokání a ať se každý z vás pokřtí ve jménu Ježíše Krista na odpuštění hříchů a přijmete dar Ducha Svatého. To zaslíbení totiž platí vám i vašim potomkům i všem, kdo jsou daleko, kohokoli povolá Pán, náš Bůh."

Ducha Svatého můžeš přijmout jedině skrze křest.